Το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, δηλαδή ούτε πόνο ούτε κάποιο πρόβλημα στην όραση του. Δυστυχώς, όταν ο ασθενής αρχισει να αντιλαμβάνεται ότι "κάτι τρέχει" με τα μάτια του, το γλαύκωμα έχει ήδη επιφέρει σημαντική ζημιά. Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαία η εξέταση σε οφθαλμίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η επίπτωση του γλαυκώματος.

Υπάρχουν πολλοί τύποι γλαυκώματος. Τα περισσότερα γλαυκώματα χαρακτηρίζονται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Δηλαδή η πίεση μέσα στο μάτι αυξάνεται πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Αυτό συνήθως δε δημιουργεί ενοχλήσεις στον ασθενή, γι' αυτό και δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Το γλαύκωμα όμως, με την πάροδο του χρόνου καταστρέφει το οπτικό νεύρο και τελικά μειώνει σημαντικά την ποιότητα και την ποσότητα της όρασης. Από τη στιγμή που το οπτικό νεύρο υποστεί βλάβη και χαθεί μεγάλο ποσοστό της όρασης, ή φτάσουμε στην τύφλωση, δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσουμε ότι έχει ήδη χαθεί παρά μόνο να αποτρέψουμε περαιτέρω βλάβη.

Καθένας μπορεί να αναπτύξει γλαύκωμα κάποια στιγμή στη ζωή του. Όμως κάποιες κατηγoρίες ανθρώπων έχουν περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

  1. 1.Οι ηλικιωμένοι

Το γλαύκωμα είναι πολύ πιο συνηθισμένο στους ηλικιωμένους. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνότητα του γλαυκώματος αυξάνεται κατά 6 φορές στις ηλικίες ανω των 60 ετών.

  1. 2.Η γενετική προδιάθεση.

Η πιο συνηθισμένη μορφή του γλαυκώματος, δηλαδή το χρόνιο απλό γλαύκωμα, κληρονομείται από τους γονείς. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα του γλαύκώματος αυξάνεται τουλάχιστον 4 φορές στους ανθρώπους που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με γλάυκωμα.

3. Παλαιότερος τραυματισμός.

Παλιοί τραυματισμοί, ακόμη και σε παιδική ηλικία προδιαθέτουν τον οφθαλμό για την ανάπτυξη συμπτωμάτων του γλαυκώματος ακόμη και πάρα πολλά χρόνια μετά τον τραυματισμό.

4. Άλλοι παράγοντες.

Πολλοί ακόμη παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του γλαυκώματος. Ανάμεσα τους είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή μυωπία καθώς και η χρήση φαρμάκων για άλλες παθήσεις όπως είναι η κορτιζόνη.

Η ενασχόληση μου με το γλαύκωμα ως ειδικός-οφθαλμίατρος είναι συνεχής από το 2003 τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Το 2010 δημοσίευσα στο Ευρωπαικό Περιοδικό Οφθαλμολογίας την πρώτη Πανελλαδική μελέτη για την επίπτωση του γλαυκώματος στην ποιότητα ζωής των γλαυκωματικών ασθενών. Μπορείτε να διαβάσετε τη δημοσίευση εδώ. Ανάμεσα στις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζω είναι οι συνδυαστικές επεμβάσεις γλαυκώματος-καταρράκτη, οι διατιτραίνουσες επεμβάσεις, οι ενθέσεις αντιγλαυκωματικών βαλβίδων καθώς και η επιλεκτική τραμπεκουλοπλαστική με laser.